Yükleniyor...

Kaptan Paşa Halit Ziya Türkkan Sk. Bilaş Apt. D/C Blok 3/B 34384 Şişli/İstanbul

Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?
09 Şubat 2021, 23:34

Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Ani işitme kaybı, daha önce işitme konusunda bir sorun olmamasına karşın son birkaç gün içinde ortaya çıkan işitme kayıplarıdır. Ani işitme kayıpları tek taraflı olabileceği gibi iki taraflı da görülebilecek bir durumdur.

Bir kişide ani işitme kaybı tanısı koyulabilmesi için odyometri testi yapılır. Bu testte saf sesin 3 ardışık frekans üzerinde 30 desibelden fazla kayba uğraması gerekir.  Bu problem iç kulak ya da işitme sinirlerinde yaşanan sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar.

Ani işitme kaybı nedenleri kesin olarak bilinen bir rahatsızlık değildir. Bu durum birçok duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ani işitme kaybı sorunları genellikle şu durumlara bağlı olarak ortaya çıkar;

  • Kabakulak, kızamık, herpes virüsü,  grip gibi viral enfeksiyonlar işitme sinirlerini etkileyerek ani işitme kaybı sorunlarına yol açabilir.
  • İç kulak işitme ve denge merkezidir. Bu bölgeyi besleyen damarlar ince ve narin yapıdadır. Kan pıhtılaşma bozuklukları veya emboli gibi damarları tıkayacak bir rahatsızlıkta ani işitme kaybı görülebilir.
  • İç kulak bölgesinde ortaya çıkan bekteriyel enfeksiyonlar işitme kaybına yol açabilir.
  • Vücudu koruyan hücreler vücudun parçalarını ve parçası olmayan etmenleri ayırt edebilir. Bu yetenek sekteye uğradığında savunma hücreleri vücutla yabancı madde gibi savaşabilir. Bu durumda ortaya çıkan otoimmün hastalıklar ani işitme kaybına yol açabilir.
  • Akustik nörimom, hemanjiom, meninjiom gibi bazı tümörler işitme siniri ve kulak yapılarını etkileyerek ani işitme kayıplarına yol açabilir.
  • İdrar söktürücü ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaçlar işitme kayıplarının ani bir şekilde oluşmasının nedeni olabilir.
  •  Hastalarda kafa travması ortaya çıkaracak iç kulak travması, iç kulakta mukoza görülmesi, iç kulak zarı yırtılması gibi durumlar basınç değişikliklerine yol açar. Ani basınç değişimleri ani işitme kaybıyla sonuçlanabilir.
  • Şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar da ani işitme kaybına yol açabilir.

Ani İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

Ani işitme kaybı tedavi yöntemleri ilk andan itibaren önemlidir. Hastalar genellikle bu durumu önemsemeyerek bir tedaviye başvurmazlar. Bu durumda hastada %60’a kadar kısmi ya da tam iyileşme görülebilir.  Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranı da o oranda artmaktadır.

İleri seviyede işitme kayıpları, ilerleyen yaş, ani işitme kaybına eşlik eden hastalıklar ve baş dönmesi sorunu olan kişilerde ani işitme kaybı tedavisi daha zor olacaktır. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Ani işitme kaybına yönelik kullanılan bazı ilaçlar vardır. Tedavi sürecinde uzmanlar damar açıcı, anti-viral, antioksidan ilaçlar kullanabiliyor. Ayrıca vitamin, selenyum, bölgesel ve sistemik etki gösteren kortizonlar datercih edilebiliyor.

Son yıllarda ani işitme kaybı sorunlarında en çok tercih edilen protokollerden biri hiperbarik oksijen tedavisidir. Bu işlemde vücuda oksijen verilir ve hücrelerin kendini yenileyerek vücudun kendini iyileştirmesi sağlanır. İlk 10-15 gün içinde tedavi için başvuran hastalara genellikle hiperbarik oksijen tedavisi uygulanır.

Ani işitme kaybı tedavisi sürecinde ilk 48 saat içinde çok etkili sonuçlar alınabilir. 15 gün geçtikten sonra hastalarda başarı oranı hızlı bir şekilde düşmeye başlar.  Ani işitme kaybında farklı ilaçlar ve tedaviler kombine olarak da uygulanabilir. Tedavi süreci ve yöntemi tamamen hastanın şikayetleri ve doktorun uzmanlığıyla ilgilidir.

Ani İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Konur?

Ani işitme kaybı tanısı koyulması için durumun niteliğine bakılır. İşitme kaybında en önemli belirti 3 günden daha kısa süre içinde gelişmesidir.  Üç günden kısa süren işitme kayıpları ani işitme kaybı olarak nitelendirilir.

Bazı hastalarda işitme kaybıyla birlikte baş dönmesi şikayetleri de söz konusudur. Ancak kesin tanı için işitme testi yapılır. Bu teste odiometri adı verilmektedir. Testte arka arkaya üç farklı frekansta en az 30 desibel işitme kaybı belirlenirse ani işitme kaybı tanısı konabilir.

Ani işitme kaybı tedavisi öncesi hastadan kan testi de istenir. Kan testinde metabolik ve etyolojik unsurlara bakılır. İşitme kaybı 20-25 gün içinde düzelmediğinde hasta MR ve tomografiye yönlendirerek kesin tanı için detaylı bir inceleme yapılır.

Yorum Ekle

Diğer Yazılar
Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir? Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir? 09 Şubat 2021, 23:34
İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur? İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur? 09 Şubat 2021, 23:36
İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 09 Şubat 2021, 23:39
Dip Kanal İçi İşitme Cihazı Dip Kanal İçi İşitme Cihazı 09 Şubat 2021, 23:41
İşitme Cihazı Bakımı İşitme Cihazı Bakımı 09 Şubat 2021, 23:42