Yükleniyor...

Kaptan Paşa Halit Ziya Türkkan Sk. Bilaş Apt. D/C Blok 3/B 34384 Şişli/İstanbul

İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur?

İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur?
09 Şubat 2021, 23:36

İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur?

Kişinin kulağında ortaya çıkan bazı sorunlara bağlı olarak duyma kayıpları yaşanabilir. Her hastada duyma kaybı oranı farklıdır. Bazı kişilerde çok düşük bir orandayken bazı kişilerde de yüksek oranda duyma kaybı yaşanabilir.

Duyma kaybı yaşayan kişilerde sesler doğal yapıda ve yeterli seviyede alınmaz. Bu yüzden de konuşmalar karşıdaki kişi tarafından anlaşılmayabilir. Bazı işitme kayıpları geçici olarak da yaşanabilir. Ancak genelde işitme kayıpları kalıcı olarak yaşanan bir sorundur. 

Geçici işitme kayıpları cerrahi işlem ya da ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılabilir. Tedaviden sonra iyileşme gözlemlenmeyen ya da kalıcı olarak işitme kaybı yaşayan hastalarda tek tedavi seçeneği işitme cihaz kullanmak olacaktır. İşitme cihazları kullanımını tedavi yöntemi olarak nitelendirmek yanlış olur. Bu işlem bir rehabilitasyon yöntemi olarak görülür. İşitme kaybı olan kişilerde işitme cihazı kullanılabilir.

İşitme Cihazları Hangi Durumlarda Kullanılır?

İşitme cihazları hastanın mevcut işitme sorununun ilaç tedavisi ya da ameliyat yöntemiyle tedavi edilemediği durumlarda kullanılmaktadır.  Kişide işitme yetisinin azalmaya başlaması ya da tamamen kaybolması durumunda işitme cihazı kullanılabilir.

İşitme cihazının kullanılmaya başlaması için bazı tetkikler yapılmalı ve detaylı bir muayene olmalıdır. Kulak Burun Boğaz uzmanları bu konuda fiziki muayeneleri gerçekleştirirler. Odyolojik test sonuçlarına göre işitme sorunu olan kişiler için KBB uzmanları tarafından işitme cihazı kullanımı için bir rapor düzenlenir.  Bu rapor hastanın işitme cihazı kullanabileceğine yönelik bir tavsiyedir.

İşitme cihazları genellikle işitme kaybının tedavi edilemediği durumlarda kullanılır. İşitme kaybının tedavi edilebileceği durumlarda işitme cihazına gerek yoktur. Bazı hastalarda cerrahi işlemle işitme sorununu ortadan kaldırma olasılığı olmasına karşın ameliyatta çok önemli riskler oluşma olasılığı varsa işitme cihazları tercih edilebilir.

İşitme cihazları iç kulakla ilgili olan işitme kaybı sorunları ya da orta kulakta ortaya çıkan ve işitme kaybına neden olan durumların giderilmesinde kullanılır. Kişi işitme cihazı kullanma konusunda tamamen özgürdür.  Ancak kullanmaya başlayabilmek için bir KBB uzmanı tarafından bu yönde bir tavsiye verilmelidir. İşitme cihazının türü ve özellikleri hastanın sorununun niteliği, bütçesi ile doktorun tavsiyesine göre değişir.

İşitme Cihazları Hangi Durumlarda Kullanılamaz?

İşitme kaybı olan bir bireyde işitme ya da işittiği sesleri ayırt edememe durumu olabilir. Bazı kişilerde kulak sesleri algılasa da beyin ayırt edemeyebilir. Bu yüzden işitme kaybı sorunu olan kişilerde öncelikle ayırt etme becerisinin korunup korunmadığına bakılır. İşitme kaybında ayırt etme becerisinin korunması için hemen bir işitme cihazı kullanılmaya başlanmalıdır.

İşitme kaybı olan kişilerde ayır etme becerisi kaybedilebilir. Ayırt etme becerisini kaybeden kişilerde işitme cihazları kullanılamaz. Çünkü ayırt etme becerisi tekrar geri kazanılan bir beceri değildir. Ayırt etme becerisinin korunabilmesi için hemen hızlı bir tetkik yapılmalı ve hastaya en uygun işitme cihazı verilmelidir.

Yorum Ekle

Diğer Yazılar
Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir? Ani İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir? 09 Şubat 2021, 23:34
İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur? İşitme Cihazları Kimler İçin Uygundur? 09 Şubat 2021, 23:36
İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 09 Şubat 2021, 23:39
Dip Kanal İçi İşitme Cihazı Dip Kanal İçi İşitme Cihazı 09 Şubat 2021, 23:41
İşitme Cihazı Bakımı İşitme Cihazı Bakımı 09 Şubat 2021, 23:42